InfoAut

Ben Ali darrar! Den tunisiska revolten exploderar – Från bloggar till fackföreningslokaler

[Italienska] Av Fulvio Massarelli

Diktatorn Ben Ali darrade! Och han darrar fortfarande om det är sant att han parkerade ett jetplan redo för en utrymning intill presidenthemmet Kartago

Revolten sprider sig genom alla städer och trycker ökar på regimen efter att 23 år gått sedan den inrättades. Även i Tunisien, liksom på andra sidan av Medelhavet, är det den kämpande utbildningssektorn som startar en process av vägran och sociala konflikter och som framträder ur krisen som det sociala avantgardet och som sammanlänkande punkt för de många arbetarkamper som avlöst varandra i decennier nu – lika fragmenterade som radikala och modiga.

Efter den 17 december, då den arbetslöse akademikern Mohamed Bouaziz satte eld på sig själv i Sidi Bouzid för att protestera mot beslagtagandet av hans frukt- och grönsaksstånd, kom Tunisien i rörelse och upproret satte igång. Med sin början i Sidi Bouzid spreds det sedan till alla produktiva centra i det maghrebinska landet för att sedan nå mer avlägsna områden i ett nätverk av solidaritet och kamp där skol- och universitetsstudenter står sida vid sida med högstadielärare, arbetare, arbetslösa, advokater och fackföreningsmedlemmar. Alla ovilliga att ge efter för den extremt våldsamma repressionen från regimens sida.

Två organisationsutrymmen korsas då fackföreningar, sociala nätverk och bloggar understödjer kamperna och mobiliseringarna. Fackföreningarna fick redan den första dagen av tumult i Sidi Bouzid se sina dörrar öppnas upp av basfackmedlemmar som förvandlade kontorsrummen till hubbar där kunskap, passion och kompetens av framväxande subjektiviteter har kunnat flyta samman. Studenter och arbetslösa akademiker har på så sätt funnit en plats där de kunnat koppla det politiska återupplivandet av revolten till den kunskap som utvecklats av de många basfacksmedlemmarna och till den kunskap som finns hos de många advokater och lärare som redan från början valde vilken sida de skulle stå på.

Så fackliga kontor har blivit till platser för rådslag i stunder av frist, men även baser och permanenta sociala garnisoner i alla tunisiska städer från vilka demonstrationer och initiativ kan ta sin början. Appellen som vandrar runt överallt på nätet handlar om att samlas framför fackkontoren och vänta på att man blir tillräckligt många för att då sätta igång ett demotåg eller ett protestinitiativ. Och även här lyckas sociala nätverk ge kontinuitet i kommunikationen mellan orterna och med att fördöma regimens förtryck.

Ben Alis statsapparat satte hela den tunisiska webben under bevakning redan i december. Efter att ”Cable Gate” briserat stängdes Wikileaks och man ströp tillgången till alla de informationskällor som transporteras genom kablar vilka kännetecknas av öppet kritiska toner mot den nordafrikanska regimen och som sedan revoltens utbrott utgjort utgångspunkten för revoltörernas webbkommunikation.

Genom intensifieringen av protesterna under dessa dagar blev nätkriget mer intensivt. Sedan den 30 december är de tunisiska netizens (vars Facebook community är det största i hela norra Afrika) kommunikation hindrad av ett sofistikerat censursystem (under kodnamn ”Ammar”) som kan förhindra spridning av bilder, videor, sökord (som t.ex. #sidibouzid taggningen som används på Twitter) och andra uppdateringar i realtid till resten av planeten.

Under den senaste tiden har dock denna ram överskridits och skakats om på initiativ av Anonymous, den hacktivistorganisation som förra månaden spelade huvudrollen i storskaliga attacker mot Mastercard, Visa, Paypal, Amazon och alla andra företag vilka på grund av Washingtons påtryckningar de facto bidrog till internationella isoleringsinsatser mot Wikileaks. Detta gjorde man genom att skära av finansiella kanaler och försvåra för hosting av den tekniska plattformen. Genom ett kort uttalande som ingjöt en känsla av en stridsuppmaning påbörjade man Operation Tunisien (#OpTunisia).

Utan omvändningar har hackare av den numer välkända organisationen sänt ett ultimatum till polisregimen i Kartago: så länge som mediemörkläggningen som omöjliggör nyhetsbevakning av de tunisiska protesterna fortgår kommer alla de organisationer som ansvarar för denna censur vara måltavlor för nätattacker.

Och löftet har infriats: under några få timmar gjorde man olika statliga webbplatser oåtkomliga, en efter en. Men om Anonymous i december hade ”begränsat” sig genom att endast genomföra DDOS (dvs. åtgärder för att förhindra åtkomsten till en webbplats genom överbelastning av information), markerar attackerna de senaste dagarna ett kvalitativt språng. Webbplatsen för den tunisiska premiärministern Mohamed Ghannouchi har hackats. Under flera timmar syntes ett meddelande som upprepade att ”Operation Tunisien” skulle pågå så länge som det krävs. Eller åtminstone tills den tunisiska regeringen väljer att ta bort censurkappan man svept över landets nätkommunikationssystem.

Faktum är att denna operation bidrar till att förändra maktbalansen mellan gatorna och systemet eftersom sociala nätverk och bloggar fortsätter att offentliggöra information och fungerar som instrument för att främja initiativ. Ett exempel är den flash-mob man organiserade i huvudstaden då tåg- och tunnelbanelinjer blockerades genom ockupationer. Demonstanterna fick fler att ansluta sig till initiativet och även involvera många människor som inte hade haft möjlighet att läsa om eventet på Facebook.

Fackliga kontor och nätet är alltså de två utrymmen som korsas av den spontana organisationen av revolt i Tunisien som i skuggan av en otrolig repression fortsätter uttrycka sina krav. Om innehållet i de första upploppen i grund och botten inriktade sig på att göra anspråk på sysselsättning och var kopplad till arbetslösa akademiker så expanderade detta till en önskan och vilja att erövra ännu mer med att mobiliseringen spred sig till andra städer. Gatorna började kämpa och kräva frihet från regimen och en total omfördelning av rikedomarna mot krisen. Detta steg, lika formidabelt som plötsligt, i upprorsprogrammet visar på en subjektivitet som leder mobiliseringen på rätt väg. Den kämpande utbildningssektorn når framgång genom att tala till alla i samhället och engagera många andra arbetarkamper i demonstrationerna på torgen för medborgerliga rättigheter. Arbetarkamper som förr knappt kommunicerade och led av fragmentering.

Tack vare dessa dagar av revolt har idag gruvarbetarna i Gafsa (vilka gav upphov till en mobilisering av upprorisk karaktär 2008) dussintals advokater på sin sida som kämpar för att öppna upp utrymmen för rättvisa i den tunisiska polisregimen. Men detta är bara ett exempel av många andra sinsemellan liknande situationer idag där politiska och sociala instanser flyter samman på gatorna med början i fackföreningarnas kontor och i de sociala nätverken.

Kampen och organiseringen har i mer än 20 dagar lyckats stå emot den hårda repression som (utöver desinformation och censur) härjat områden och demonstranternas kroppar. Sedan början har regimen använt allt sitt våld och sin brutalitet för att stänga in och låsa mobiliseringen. Staden Sidi Bouzid stängdes helt och belägrades av armén och polisen som i andra städer öppnat eld mot demonstranter. Minst två har dödats och dussintals skadats. Många husrannsakningar har genomförts i hemmen hos kamrater. Gripanden på natten och under demonstrationer har lett tillfängelse för dussintals demonstranter. Dessa repressiva aktioner mot aktivister, fackföreningsmedlemmar och demonstranter följs också av tortyr. Ungdomar och även barn torteras, i Menzel Bouzayane torterades till och med ett barn på 14 år i polisens förvar. Journalister och jurister kidnappas och misshandlas. Dessa senare omnämnda har inte kunnat komma in i rättssalen i Tunis och i andra städer på grund av att de attackerats av kravallpolis (som i huvudstaden), eller blivit slagna av den politiska polisen i närheten av deras arbetsplatser. Advokater har försvunnit, blivit slagna eller kidnappade för att sedan bli dumpade utanför staden. Journalister har arresterats i preventivt syfte eller har fått sina hus omringade av den politiska polisen som beslagtagit datorer, kameror och mobiltelefoner.

Detta repressiva maskineri verkar inte skrämma rörelsen denna gång. En kvinnlig advokat som vart kidnappad men släppt efter några dagar i häkte, menar att det förhåller sig tvärt om. ”Ben Ali förstår att hans dagar kan vara räknade denna gång. I talet som diktatorn höll i TV märkte vi för första gången av en rädsla, av ett tecken på sammanbrott.”

Och hon har rätt. De institutionella medierna och kommunikationskanalerna struntade helt enkelt under den första veckan i städerna som befann sig i ett tillstånd av belägring, i armén som besköt demonstranter, i självmordsförsök utfört av arbetslösa. Kort sagt existerade inte mobiliseringarna för officiell media.

Men veckan efter tvingades regimen till att ta ett steg tillbaka så tills vida att Ben Ali under ett tal till nationen på regimens kanaler medgav att ”isolerade grupper av brottslingar, manipulatörer och provokatörer försöker utnyttja sociala oroligheter för att kuppa dessa i syfte att uppnå skadliga politiska syften.” Detta uttalande är, inom ramen för den tunisiska polisstaten, det första erkännandet av en inte alls lättkontrollerad pågående social revolt. I och med att strejken utlysts den 12:e januari finns möjligheten att ta ytterligare ett steg framåt.

Dagarna av social konflikt i Tunisien visar, genom deras sammansättning, genom kraften de uttrycker och styrkan de samlar, återigen hur kunskapens eld är kapabel att sikta högt mot krisens territorier och öppna upp ytor av autonomi för att bli ett socialt avantgarde där händernas och hjärnornas arbete erkänner varandra i den gemensamma och ömsesidiga kampen och frigörelsen från exploatering och kris. Från de gamla fackföreningarnas högkvarter siktar man mot regeringen och från nätet kraschar man regimens websidor. På båda platserna organiserar människor sig spontant – detta är ett tecken på att också bortom gränserna för Fästning Europa finns ett alternativ till krisen, ett alternativ som bara och alltid är kamp och organisering som bygger en annan värld, vår värld, utan gränser.

 

Översatt av Josef Yusuf för motkraft.net

Ti è piaciuto questo articolo? Infoaut è un network indipendente che si basa sul lavoro volontario e militante di molte persone. Puoi darci una mano diffondendo i nostri articoli, approfondimenti e reportage ad un pubblico il più vasto possibile e supportarci iscrivendoti al nostro canale telegram, o seguendo le nostre pagine social di facebook, instagram e youtube.

pubblicato il in Traduzionidi redazioneTag correlati:

svenskatunisia

Articoli correlati

Immagine di copertina per il post
Intersezionalità

Pride critico, Pride comodo

Dov’è stato lasciato il “prendere e fare” a favore del “chiedere e aspettare”? Gli oppressi hanno iniziato un ciclo politico in cui si costituiscono come vittima senza agency che cerca di essere protetta. Il presente testo è la traduzione di un articolo di Charlie Moya Gómez pubblicato in castigliano su Zona de Estrategia il 27/06/2024. […]

Immagine di copertina per il post
Traduzioni

Un suspiro de alivio, nada más

Más que la victoria a medias de la izquierda en Francia, lo que realmente podemos celebrar es la derrota de la Agrupación Nacional de Le Pen. Una derrota clara, una buena noticia a corto plazo pero que, después de haber suspirado de alivio, nos obliga a hacernos unas cuantas preguntas

Immagine di copertina per il post
Approfondimenti

Crisi ecologica, crisi capitalista, crisi dell’ecologismo politico – Parte prima

L’ecologismo politico, inteso come movimento sociale antagonista, non solo non ha incrementato la sua potenza politica nell’attuale contesto di effervescenza discorsiva green, ma sembra che stia implodendo. La presentazione della crisi ecologica nelle società capitalistiche occidentali racchiude un paradosso che aggiunge confusione politica a un mondo postpandemico già di suo tendente al disordine. A prima […]

Immagine di copertina per il post
Approfondimenti

Proprietà collettiva contro il Capitalocene

“I rapporti di proprietà capitalistica sono il nucleo del modello sociale ed economico dominante e sono anche la causa fondamentale dei cambiamenti irreversibili prodotti negli ecosistemi di cui facciamo parte. Viviamo nell’era del Capitalocene, non in quella dell’Antropocene.”

Immagine di copertina per il post
Bisogni

Lo sciopero nazionale delle lavoratrici di Inditex in Spagna: “È una scintilla in espansione”

In Spagna, la multinazionale Inditex (Zara, Bershka, Pull and Bear ecc) sta vivendo un acceso conflitto lavorativo al suo interno, da quando, lo scorso dicembre, un gruppo di lavoratrici ha organizzato uno sciopero molto partecipato che ha portato ad un aumento significativo dei loro stipendi.

Immagine di copertina per il post
Crisi Climatica

Lavoro sottopagato, vita carissima e ambiente devastato

“La verità è che né l’umanità è colpevole della crisi ecologica né la natura e la società sono cose separate. In realtà, i corpi della classe lavoratrice vengono sfruttati nello stesso modo del resto della natura.” Il presente testo è la traduzione di un articolo di Rubén Martínez e Carme Arcarazo (La Hidra Cooperativa) pubblicato […]

Immagine di copertina per il post
Crisi Climatica

Contro il capitalismo del disastro

«La decrescita nella sfera materiale dell’economia è un dato. Il declino di energie e materiali, o la diminuzione delle raccolte che vengono colpite dal cambiamento climatico o i problemi dell’acqua sono fatti. Né il modello alimentare attuale, né quello dei trasporti, né quello energetico, né il consumo potranno essere sostenuti in un contesto di contrazione materiale. Subire contrazione materiale nell’ordine economico e politico attuale, senza trasformare i rapporti che esistono al suo interno, vuol dire mettere la politica nella zattera della Medusa, dove le uniche possibilità sono uccidere o morire.»

Immagine di copertina per il post
Traduzioni

Special surveillance requested for five Italians who supported anti-ISIS struggle in Syria

On January 3 the Digos political police in Turin notified the request of “special surveillance” for two years – with compulsory residence in Turin – brought forward by the city’s public prosecutor against those who supported the Rojava revolution. The recipients of this measure are Paolo, Eddi, Jak, Davide and Jacopo, five youth that – […]

Immagine di copertina per il post
Traduzioni

“If we want to change our destiny we must struggle in the streets”

A call-up for an alliance between French working-class neighbourhoods and Gilets Jaunes. Interview with Youcef Brakni. Youcef Brakni is a spokeperson for the Comité Adama, calling for joining up the Gilets Jaunes movement demonstration in Paris on December 1 (and beyond). A position that cuts in its own way the internal debate of the militants […]

Immagine di copertina per il post
Traduzioni

Is State better than Neoliberalism..?

The real movement which abolishes the present state of things. Starting from this one-in-a-million definition provided by Marx regarding what communism is, we can add that, in the epochal transition within which the Moor lived and acted another issue was quite clear: the State, a decisive political invention of Western and Capitalist modernity, is an […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Tunisia: la repressione si abbatte sul dissenso al governo

In Tunisia si stringono le maglie della repressione contro il dissenso interno. A termine di un’interrogatorio durato tutta la notte, all’alba di giovedì 20 aprile è stato convalidato l’arresto del leader storico del partito islamico tunisino Ennahdha, Rached Ghannouchi e all’opposizione del governo di Saied.

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Tunisia: proseguono le proteste contro le politiche del presidente e per avere verità per i morti di Zarzis

Nel mirino in particolare l’accordo con l’Fmi, che prevede fondi per tagliare il debito statale a fronte degli ennesimi sacrifici per le classi più popolari.

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Guerra in Ucraina, crisi alimentare in Libano e Tunisia

Diversi paesi del Nordafrica importano materie prime, in particolar modo cereali, dall’Ucraina. Una situazione dovuta, in parte, alla scelta di puntare sulle monoculture, a scopo di esportazioni. La guerra in Ucraina, quindi, ha determinato una crisi alimentare in questa regione, l’aumento dei prezzi di beni di prima necessità che ha ulteriormente acuito le differenze sociali. […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Tunisia: rimpasto istituzionale o colpo di Stato?

di Karim Metref da La Bottega del Barbieri La Tunisia, il più piccolo Paese del Nord Africa, attraversa un momento cruciale. La pandemia sta compiendo una vera e propria strage. La povertà spinge migliaia di giovani a tentare la fuga tramite le micidiali rotte del Mediterraneo centrale. Ci sono proteste e violenze per le strade. La […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

TUNISIA. PARLAMENTO DIMISSIONATO DAL PRESIDENTE SAIED. ESERCITO NELLE STRADE

Momenti di tensione stamani davanti all’ingresso del Parlamento, la cui sicurezza è affidata da questa notte all’esercito dopo che il presidente tunisino Kais Saied ha dimissionato il governo sospendendo il parlamento per 30 giorni, revocare l’immunità ai deputati e licenziare il premier Hichem Mechichi. Si sono formati due gruppi contrapposti, da un lato i sostenitori […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Da Gibuti alla Tunisia. Basi ed esercitazioni di guerra

Gibuti, un’enclave desertica tra Eritrea, Etiopia e Somalia, 23.000 Kmq di superficie e 900mila abitanti ma con una posizione geostrategica tra le più importanti al mondo, proprio di fronte lo Stretto Bab El Mandeb che separa il Mar Rosso dal Golfo di Aden, principale rotta commerciale marittima e petrolifera tra l’Asia e l’Europa. È in […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

8 MARZO. In Tunisia il femminismo di Stato ha fallito, le donne vogliono di più

Femministe in prima fila nelle manifestazioni: chiedono giustizia sociale, lotta alla corruzione, l’applicazione delle riforme rimaste sulla carta. E avanza #EnaZeda, il #Metoo tunisino, “che ha rotto un tabù importante”, ci spiega la docente Renata Pepicelli di Melissa Aglietti Roma, 8 marzo 2021, Nena News – Le donne tunisine tornano in piazza, affamate di diritti e di libertà. […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Che significa Rivoluzione? Ritorno al gennaio tunisino

Dicembre e gennaio sono storicamente mesi di mobilitazioni in Tunisia. Ricordiamo le proteste del dicembre 1983, nate nel sud del Paese e poi diffusasi nelle regioni del nord e centro-ovest, che si ribellarono all’aumento del prezzo del pane e in poche settimane forzarono Bourguiba1 al ripristino dei prezzi iniziali. E ancora, il gennaio 2008 che […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

La Tunisia resiste.

Le rivolte continuano: 600 arresti in tutto il paese, manifestazioni contro il governo e la richiesta di rilascio degli arrestati attaccati dalla polizia nella capitale e nella città di Sousse.  Nella notte tra il 17 e il 18 gennaio i disordini continuano e si moltiplicano in tutto il paese, dal nord (Bizerte, Tunisi, Sousse) all’ovest […]

Immagine di copertina per il post
Conflitti Globali

Tunisia: la rabbia popolare esplode a dieci anni dalla rivoluzione

In concomitanza con il decennale della rivoluzione che ha portato alla cacciata di Ben Ali il popolo tunisino torna in piazza tra vecchie questioni insolute e nuove drammatiche necessità. Sabato scorso l’ormai tradizionale decennale della Rivoluzione ha assunto un nuovo significato, dando l’innesco a quattro giornate di scontri che si sono diffusi in tutta la […]